Landskamphelg!

Uff, nå som det begynte å bli skikkelig morsomt igjen både i Premier League og i Champions League, så er det altså en pause for ”The Internationals”; – med andre ord tid for en ny landskamphelg.

Uff!

Hva skal vi gjøre da? – Ikke at vi ikke kan finne på noe, og vi ser vel alltids litt på Norge-Danmark i morgen kveld. Det vil neppe bli den helt store opplevelsen. Ikke for det; – norsk fotball kan også være spennende, selv om den mangler kvaliteter. I Premier League header spillerne selv i svært pressede situasjoner ballen alltid til en medspiller, mens i norsk fotball header en presset spiller enten rett frem, rett opp i lufta, eller bare ”meier” den bort. Selvsagt blir det da spennende hvor ballen vil lande; – om den lander foran en medspiller, foran en motspiller, rett på dommeren, ut over linja, eller rett på en tilskuer (som muligens ikke har betalt billett heller, men som er i ferd med å kjøpe seg ei pølse med brød (PS! De er tom for sennep)).

Litt rart er det å tenke på at når Danmark sitt landslag kommer på besøk i morgen, så var det en Chelsealegende som scoret Danmarks aller første landslagsmål. Nils Middelboe var den første ikke-britiske spilleren som spilte på Chelsea. Han spilte hos oss i perioden 1913 – 1922. Det første målet til Danmark scoret han dog under OL i 1908, og da spilte han enda for Kjøbenhavns Boldklub (nå FC København). Nils Middelboe kom altså til Chelsea i 1913. Hans innsats både i OL i 1908 og i 1912 (begge turneringene ga sølv til Danmark) hadde blitt lagt merke til. Når han kom til London ønsket han ikke å bli profesjonell fotballspiller. Han fikk seg jobb i en bank i London, og spilte for Chelsea i disse årene med en amatørkontrakt. Han debuterte for Chelsea mot Derby i en kamp som vi vant 2-1. Det litt spesielle med hans debut var imidlertid at han ble valgt til kaptein før den kampen, og det altså uten å ha spilt et minutt for Chelsea tidligere

Tøft, hva?

Kult, hva?

I mange år var denne meget høye danske forsvarsspilleren en klippe i vårt forsvar, når han spilte. Han ble meget populær hos oss. Etter sin aktive karriere flyttet Nils Middelboe hjem til Danmark og ble trener for Kjøbenhavn. Han trenet klubben til et seriemesterskap i 1940. Da Kjøbenhavn Boldklub fylte 70 år i 1946, spilte klubben i forbindelse med festlighetene en vennskapskamp mot nettopp Chelsea. Formannen i Kjøbenhavn sa den gangen, at på grunn av det lange og flotte forholdet Nils Middelboe hadde hatt til Chelsea, var det ikke noen annen klubb enn Chelsea, de ønsket å invitere til denne vennskapskampen.

Siden har vi hatt flere dansker på Chelsea, og nordmenn har vi hatt også. Men når du ser Danmark sine spillere løpe ut på Ullevål i morgen kveld, så kan du huske på; – at det aller første målet for det danske landslaget, ble scoret av en Chelsealegende sommeren 1908.

Litt surt er det allikevel at Chelsea ikke spiller i helga.

Morsan går her også og er litt sur. Hun er litt forbannet fordi jeg aldri kommer på TV eller i avisene. ”Eirik” sier hun; – ”det er bare det å komme i avisene eller på TV som betyr noe i dag, og dit kommer ikke du. – Det er ikke mulig å komme i media hvis du ikke heier på Liverpool, og du kan ikke ha Ashley Cole som favorittspiller”, og hun fortsetter; – ”dessuten så er du jo litt Fremskrittpartiet om morgenen, litt Arbeiderpartiet til lunch, litt Høyre ut på ettermiddagen, litt SV om kvelden, og litt Kristelig Folkeparti før du legger deg”.

Hun er gretten og tydelig misfornøyd (mens jeg er storfornøyd med at hverken Senterpartiet eller Venstre nevnes), og hun sier videre: ”- da kommer du ikke på TV, Eirik – du må mene det ”riktige”, – og det må du mene hele tiden”, halvveis roper hun til meg i en oppgitt tristhet over sin sønn (det er meg), og at han (det er fortsatt meg) ikke traff så godt karrieremessig.

Kan vi ikke ta det litt dansk i dag, da – du og jeg; – slik rett før landskampen i morgen (vi bryr jo oss ikke så veldig om utfallet av den kampen uansett (Jostein Flo er jo ikke med lenger)). Dessuten ser vi jo ikke noen ”grenser under vann” (les øl) – (slik som ubåtkaptein Harald Heide-Steen jr. heller ikke så de (PS! Jeg har ikke lett for å se grenser oppe i lufta heller lenger, bortsett fra grensa mellom Klæbu og Selbu; – nåde den Selbyggen som kommer inn på Klæbu siden (ja, jeg har ikke glemt tapet høsten 1971))).

Jeg føyer på noen ekstra parenteser til slutt: ))))).

?

?

Har du kommet deg ut av disse parentesene nå?

Vi trenger kanskje en øl etter dette?

Jeg har en nydelig dansk ufiltrert lager til oss i dag; – en Svaneke Mørk Guld. På Bornholm helt øst på den østligste øyen i Danmark ligger byen Svaneke, og her ligger et av Danmarks aller beste microbryggerier; – Svaneke Bryghus. De lager en masse godt øl; – både overgjæret og undergjæret. Alt deres øl er ufiltrert; – mest mulig smak skal bevares i ølbryggeprosessen. For at vi skal få det helt hyggelig dansk i dag, setter jeg på Anne Linnet sin vakre vise ”Forårsdag”. Vårdag heter det på norsk, og det er jo et så deilig nydelig vårvær for tiden, at denne supre låten passer utmerket i dag.

Er det ikke et godt øl? – Passe kaldt, skal det være. Det har stått i kjøleskapet i et døgn, slik en lager helst skal gjøre før du drikker den. Det er så friskt og deilig på smak, at dette er en av de beste lager’ne jeg har smakt. Svaneke Mørk Guld er også et meget prisbelønt øl i Danmark. La oss synge litt (husk det er fredag, og Svaneke Mørk Guld er på hele 5,7 %) sammen med Anne Linnet, mens vi tenker på vårt kjære Chelsea som har spillefri denne helga:

”Du ved det sikkert aller inderst inde, Selv om jeg sjældent bruker store ord, Du ved at du er den der gennem livet, Og stadig i mitt hjerte bor”.

Fint, hva – Anne Linnet er en svært anerkjent dansk artist som har prøvd seg på det meste av det musikalske. Ærlighet om det meste i livet (også om det seksuelle; – først hetero, så lesbisk, så hetero, så halvveis sadist, gudene aner hva hun er akkurat nå) har vært hennes varemerke både i tekster, i bøker, og i intervjuer. Hun synes å ha fått en stor visdom som følge av virkelig å ”ha levd livet”. Hennes tekster rører oss alle; – hører du hun synger i bakgrunnen her fra ”Forårsdag”:

”Jeg ved at tiden tæller hjertets slag, at det vi har grædt igennem livet, Det svinder på en Forårsdag.

Nyter du det ikke; – fredagen, roen, Anne Linnet sin nydelige harmoniske sang, den flotte teksten hennes, den nydelige melodien i vakker viseform; – og ikke minst det deilige, kalde, og gode øl’et – Svaneke Mørk Guld.

Nå gjelder det bare at alle våre blåe landslagsspillere kommer uskadet hjem etter denne landslagshelga. Vi trenger ikke noen skadete spillere nå, før vi tar fatt på den spennende sesongavslutningen. Terry, Lampard og Cole må ikke bli skadet i Wales-England og Ramires og Luiz må ikke bli skadet i Skottland-Brasil; – de er alle sentrale nøkkelspillere for oss (PS! Ingen blå må bli skadet i helga).

Noen spillere kan jo bli skadet i landskampen mellom Norge og Danmark. Det er sånt som skjer.

God helg!

Eirik

PS! Morsan er helt sjokkert over at jeg ikke heier spesielt på Norge i morgen, og at jeg har et så dårlig forhold til Selbu (hun har en kusine som bor der også).

PS! Morsan har innhentet opplysninger fra TV2 PL studio som bekrefter at ingen kommer dit som ikke heier på Liverpool. De er også svært skeptisk til alle som heier på Ashley Cole, og som i et gitt øyeblikk (eks. vis under betaling av restskatt) kan mene det samme som de i Fremskrittspartiet.

PS! Fremskrittspartiet gjør oppmerksom på at de heier ikke på unge gutter.

PS! Svaneke Bryghus har dette rådet dersom du får følgende problem med å drikke Svaneke Mørk Guld:

Problemet: Du er kald og våt på føttene – Årsak: Du holder glasset feil vei – Tiltak: Snu glasset så den åpne enden peker mot taket.

PS! Så er øyeblikket kommet:

Pass på at ditt glass med Svaneke Mørk Guld er helt fylt opp, sett deg godt tilbake i stolen, trekk fram minnene fra den deilige blå seieren over City sist søndag, tenk spesielt på Ramires sitt mål mot City når det synges: ”Du ved det sikkert aller inderst inde, Selv om jeg sjældent bruker store ord, Du ved at du er den der gennem livet, Og stadig i mitt hjerte bor”, og bare nyt i ro og mak når Anne Linnet her spiller sin ”Forårsdag”:

<!–
WriteFlash('’);
//–>