Gull og sølv i VM på ski i går, men Ståle Solbakken fikk en dårlig dag på tirsdag.

Heldigvis fikk han det!

Solbakken fortalte før kampen at København hadde forberedt seg godt før de skulle møte oss. To av våre kamper hadde han vært til stede på, og 10 DVD’r om oss hadde han sett. Ståle hadde bare ikke tenkt på, at vi også hadde forberedt oss godt på å møte København. Ancelotti hadde gjort hjemmeleksa si, og København kom aldri ut av startgropa i kampen på tirsdag, de gjorde feil som følge av et uventet høyt press; – og de møtte et svært høyt balltempo, som de aldri greide å matche.


1-0 Anelka!


2-0 Anelka!

Nå følger 3-0 liksom naturlig etter dette, men vi fikk ikke den Torres-scoringen denne kvelden som hadde vært ”the icing on the cake” som engelskmennene kaller det. Torres gjorde nesten alt riktig i denne kampen, bortsett fra å score. Det kommer, Fernando – det kommer; – det kommer snart en scoring, det er jeg sikker på nå.

Rarest på tirsdagen før kampen, var det vel for Ståle Solbakken. Han måtte svare de norske journalistene på spørsmålet; – om det var rart for ham å møte Torres som tidligere hadde spilt for hans favorittlag Liverpool. Det må ha vært som da Ståle som 12-åring på Grue fotball spilte under kallenavnet Ian Rush, og ble gjort oppmerksom på av en 10-åring rett før kampen, at Ian Rush var mistenkt for å være den nye Ringeren i Notre Dame (10-åringen er i dag ansatt i TV2 Sporten).

”We are back again”!

Ryktene om vår død var betydelig overdrevet, og endelig kunne vi smile blått igjen på tirsdag kveld. En stille, koselig, god dag fikk vi i media onsdag. Plutselig hadde de annet å skrive og prate om, enn det at deres egen Torres hadde blitt solgt til Chelsea. Torres hadde nemlig spilt godt, og det passet dårlig. Heldigvis har de nå VM på ski og snakke og skrive om; – nåde den skiløperen som ikke når opp til forventningene de har satt til ham/henne.

Det var deilig rett og slett på onsdag; – onsdag var en nydelig dag, og jeg oppdaget ved en tilfeldighet at mitt smil faktisk gikk forbi ørene mine. Mange som jeg er sikker på oppholdt seg bak meg på onsdag, snakket hele tiden om at jeg smilte (og da må jo det ha vært et smil i nakken de så).

På tirsdag er det klart for en ny avgjørende kamp for oss (er det ikke moro). Vår utsatte kamp mot Manchester United spilles på tirsdag. Siden Birmingham skal spille Ligacupfinalen i helga, ble vår kamp mot dem i morgen utsatt. Det blir derfor ikke noen blå kamp med blått øl på deg i den helga vi går inn i; – en helg helt mot slutten av en kald februarmåned. Tirsdag derimot spilles en av hovedkampene i kampen om ligamesterskapet: Chelsea- Manchester United.

Det skal bli litt deilig å spille mot dem nå, – vi som fikk et skikkelig løft mot København, mens United spilte den kjedeligste kampen ”ever” på onsdag mot Marseille. Selv det å se maling tørke ville ha vært mye morsommere enn å se Marseille-United på onsdag. Særlig rød maling som tørker, synes jeg det er kjedelig å se på. Blå maling kan faktisk være morsom å se på tørke (bare den tørker raskere enn den røde). Ja, det var noe rødt der på TV-skjermen på onsdag; – åh det var maling, ikke sant – det var rødmaling vi så tørke, og ikke en fotballkamp med et rødt lag på banen.

8/4-1986 spilte vi mot United på Old Trafford, og vi slo dem 2-1. Begge våre mål ble scoret av vår flotte nr. 9 og storscorer den gangen: Kerry Dixon. Sammen med Pat Nevin og David Speedie utgjorde Dixon en av de farligste angrepstrioene i England på den tiden. Kerry Dixon var en typisk targetspiss, Speedie var den som plukket opp ballene for oss etter de mange durabelige duellene Dixon hadde med midtstopperne, og Pat Nevin var den lynraske, tekniske vingen som foret den kompletterende spissduoen Dixon og Speedie med gode innlegg fra kanten. Kerry Dixon scoret altså to flotte mål mot United i denne kampen oppe i Manchester i 1986. Målet for United i den samme kampen ble scoret av den lille lette, raske, danske vingen Jesper Olsen.

Jesper Olsen hadde nettopp kommet til United fra Ajax i 1986. Jesper Olsen er kanskje mest kjent for det å slå en pasning i stedet for å skyte direkte på et straffespark. Cruyff tok et straffespark på stillingen 4-0 til Ajax, ved å sentre ballen ut til siden til Jesper Olsen, i stedet for å skyte. Jesper slo ballen tilbake til Cruyff som deretter scoret. Dette hadde ingen andre gjort før, og det ble en stor oppstandelse etter kampen. Imidlertid er dette tillatt siden et straffespark er et direkte frispark, og da er det å ta straffesparket indirekte også selvfølgelig tillatt. Jesper Olsen ble gjerne kalt for ”fluen” på grunn av at han alltid så ut til å greie å unngå store fysiske dueller. Imidlertid fikk han problemer med å tilpasse seg den engelske spillestillen etter at han kom fra Ajax. Mot engelskmennene var det ikke like lett å unngå dueller i en kamp heller. Jesper Olsen lever i dag sammen med sin familie i Australia. Han fikk for noen år siden en hjerneblødning, men overlevde, og har i dag et normalt liv igjen. Han er for tiden ansatt i treningsapparatet i klubben Melbourne Heart i Australia.

En helg uten en Chelseakamp er ikke det samme, men når vi får en slik storkamp som den mot United rett over helga, så har vi uansett noe virkelig stort å glede oss til. Forrige tirsdagskamp vi spilte, hadde vi i alle fall stor glede av. Jeg byr på en ny Ekstra Special Bitter her i dag; – det er jo fredag; – du har da vel ikke glemt det. Dette er en Pendle Witches Brew fra bryggeriet Moorehouse i Lancashire (like ved Burnley). Ølet er kalt opp etter heksebrenningen på 1600-tallet i England. Protestanten Kong James 1. hadde så vidt overlevd et kupp fra katolikkene, og han hadde funnet ut at det måtte brennes noen hekser. Hva var vel da bedre enn å finne noen hekser i det svært katolske Lanchashire-området. I en bok beskrev Kong James 1. det som om alle som var besatt av djevelen, hadde et slags merke på kroppen. Så var du kvinnfolk, hadde et fødselsmerke eller noen sår; – vips så var du å betrakte som invadert av djevelen, og du måtte brennes på bålet.

Denne flasken med Pendle Witches Brew får du for at jeg skal være sikker på at du ikke blir besatt av Uniteddjevelen frem til tirsdag. Husk på å se etter fødselsmerker, blåmerker eller andre merker på kroppen på Unitedspillerne. Da kan du straks synge ”la dem brenne på bålet”, dersom vi blir liggende under i kampen.

Skål; – er det ikke et vidunderlig godt øl? – En flott bittersøt smak med en lang ettersmak preget av mye humle, ikke sant – dette er jo en Ekstra Special and Ekstra Strong Bitter. Vi slår United på tirsdagen, og vi kommer dermed tilbake i kampen om ligagullet igjen. Noe sier meg at vi vil få en flott blå vår (det kan være bitteren, men…..).

Kos deg i helga, og benytt sjansen til å se skiløperne som farer halsende rundt i skogen under VM på ski på TV’n. Forhåpentligvis bringer de norske skiløperne oss mye nytt gull og mye ny heder. Bare vi slår de som er fra Sverige, fra Danmark, fra Bratsberg og fra Jonsvannet, så er det helt ok for meg. Da kan like til en fra Kongsvinger få vinne.

En hilsen og en takk går fra meg denne gangen spesielt til far til Ståle Solbakken. Takk skal du ha for din flotte opptreden i media rundt kampen på tirsdag, og takk for at du som meg; – har dine største idealer i Charlie Cooke, Alan Hudson og Peter Osgood.

God helg!

Eirik!


PS! Jeg er ikke enig i at en fra Kongsvinger kan vinne i VM på ski ved nærmere ettertanke. En vinner bør etter min mening være fra Klæbu i Sør-Trøndelag, og kun derfra.

PS! Marit Bjørgen er dessverre fra Støren i Sør-Trøndelag. Hun kan jo ikke noe for dette selv, men det er vanskelig å føle noen seiersglede for folk som har bosatt seg så ulendt og trangt.

PS! I dag spiller jeg ”All you need is Now” av Duran Duran. Synes den passer så godt på en fredag. Følger du godt med på denne videoen, så vil du se at de befinner seg et kort øyeblikk i Brompton Cemetery. Brompton Cemetery er en kirkegård som ligger like ved Stamford Bridge, og hvor Chelseas grunnlegger Gus Mears ligger begravet. For de fleste av oss som går til kampene på Stamford Bridge fra Earl’s Court, går vi gjennom denne kirkegården på vår vei til Stamford Bridge. Nyt musikken og din bitter:

<!–
WriteFlash('’);
//–>

PS! Her er en krabat som nok har fått for mye Pendle Witches Brew i alt for ung alder (nydelig i blått er han dog):<!–
WriteFlash('’);
//–>