Står hovmod endelig for fall?

Liverpool er jo nærmest i ”fritt fall”, selv om de har de mest fantastiske fans, den flotteste stadion, de flotteste pubene, de flotteste………; – ja, de har rett og slett de beste menneskene som spillere, som manager, som styre og som fans (særlig de norske).

Vi, – vi blå, vi var de slemme fra vestkanten av London; – de ekle, de dumme, de rare; – det var det vi var. Vi var ikke egentlige fotballfans i det hele tatt. Var det ikke det han sa direkte på norsk TV formannen i den norske supporterklubben til Liverpool under vår første sesong med Mourinho. – Du husker Mourinho, vel? – Ja, han som vant to ligamesterskap på rad for oss; – du husker det; – ”back to back” som det kalles der borte i England. Og hvor lenge er det siden Liverpool greide det, 30 år? 40 år? eller 100 år? – Ja, ikke at det er 100 år siden Liverpool vant ligaen, det vet jeg – men det bare føles slik. Kanskje vi skal minne formannen for den norske Liverpoolfansen om hva hovmod egentlig er.

Hovmod er ifølge ordboka: overdreven stolthet, ringeakt for andre.

Du norske supporterformann; – nå står det som dere har der (hovmod); – for fall. Med så dårlige resultater, et lag som spiller så dårlig, og med den syvende far i huset (han som henger i det lille hornet på veggen) som manager (Dalglish er jo så liten at han fint får plass i et slikt horn), så er det ikke bare hovmodet dere mister. En lur mann sa til meg en gang: – du skal hilse på alle din veg ”oppover” på en måte som gjør at de hilser på deg når du kommer ”nedover” igjen.

Jeg er ikke på noen måte ondskapsfull altså, ikke i det hele tatt; – jeg synes nærmest litt synd på Liverpool, når de nå har skjært skikkelig til beinet i sin voldsomme nostalgi, og hentet en gammel helt fra 20 år tilbake (det føles igjen som det er 100 år) frem igjen som en reddende engel. Egentlig er vel det å få Liverpool på ”rett kjøl” igjen kun noe Mourinho kunne ha greid.

Mourinho, hold deg for faen der du er.

Jeg ønsker faktisk å by deg på en øl fra Liverpool i dag; – en best bitter som heter FA fra bryggeriet Cains i Liverpool. – Hva FA betyr? – Ikke om jeg vet. Bryggeriet har latt dette stå åpent, men mange mener at det er en forkortelse for: ”Fuck All” (ikke så langt unna vår sang ”Fuck them all”, hva) – du kan bruke den samme tonen, både når du drikker og synger FA. Det gjør det jo veldig praktisk. Vi kan jo drikke dette Merseyside-ølet i dag rett før Merseyside-”slaget” (Liverpool-Everton) skal stå på søndag. La oss i alle fall støtte bryggeriet i Liverpool; – særlig når vi dermed helt legalt kan synge ”Fuck them all”.

Om ikke vi skal spille kamp?

Om andres ulykke er så mye verdt, at jeg helt har glemt vår kamp? – Nei da – jeg har ikke glemt den; – vi er ikke i toppform vi heller. Du husker sikkert det. Imidlertid var det stort å slå Ipswich 7-0 i FA-cupen forrige søndag; – særlig når Arsenal tapte for dem i Ligacupen onsdagen etterpå. Vi er forhåpentligvis kommet på sporet, på sporet av noe, på sporet etter et eller annet (skjønner ikke hvorfor jeg blander Jernbaneverket inn her?). Blackburn burde være greie å slå på hjemmebane, men en vet jo aldri.

Er det slutt på ”The bad moment” for oss, eller er det ikke?

Den 21/9-1998 reiste vi til Blackburn og slo dem 4-3. Det var dramatikk det. Midtstopper Frank Leboeuf var med for oss den gangen, og han scoret faktisk et mål for oss i denne kampen. Vi slapp inn tre mål, og Frank var som vanlig ikke sikkerheten selv, defensivt. Manager for Blackburn i den kampen var Roy Hodgson, men ikke lenge etterpå fikk han sparken der, etter at Blackburn hadde hatt den samme utviklingen da som Liverpool har nå. De andre målene våre mot Blackburn 21/9-1998 scoret Zola (1) og Tore Andre Flo (2).

Heldigvis har vi spillere i dag som er sikrere i sitt forsvarsspill enn det Frank Leboeuf var, men samtidig var han en kreativ kraft Frank, som vi mangler nå; – og han hadde ”commitment” så det holdt; – der gikk den blå skjorta uten på alt, og det ble gitt nærmere 200 % i hver kamp. Ingen kunne slå en pasning over 40 m slik som Frank Lebouef, og det savner vi. Når lagene legger seg godt bakpå mot oss, trenger vi denne svært lange, hurtige, presise pasningen forover, som kan sette et forsvar totalt ute av spill; – rett og slett fordi – de da ikke rekker å etablere seg i forsvar selv så forsiktige som de er.

Nyt fredagskvelden med en Cains FA (ikke si til noen hva FA er forkortelse for), og så stiller vi mer enn vanlig spent til kamp i morgen mot Blackburn. Vi lar bare ganske enkelt Liverpool være Liverpool i helga, og vi lar Kenny Dalglish være Kenny Dalglish (hvem andre kan han egentlig være? Kevin Keegan? Ian Rush?), og så konsentrer vi oss heller om vår blå kamp. Hovmod står alltid for fall. Det finnes selvfølgelig ikke noen fotballfans som er bedre enn andre fotballfans, fordi vi alle er ekte mennesker med en vanvittig entusiasme, et vanvittig ”commitment” til vårt lag, og vi har alle vår feil og mangler. Respekt for hverandre skal vi ha, uansett om vi er fan av Bury eller Arsenal.

Himmel, så korrekt jeg er blitt da. Ok; – det er ikke helt det samme å være fan av Bury eller Arsenal som av Chelsea altså (bra Eirik, jeg begynte en stund å bli redd for at du hadde fått jobb som prest i den norske kirke. Da kunne vi vel fort fått en ny Geliussak).

Litt artig var det at Blackpoolfansen sang til Kenny Dalglish: ”you are sacked in the morning, you are sacked in the morning””. Historie er nå en gang bare historie, og livet kan kun leves i nuet. Livet er blått; – livet er Chelsea; – åh, som vi gleder oss til kamp igjen i morgen.

Skål da du; – er det ikke en nydelig best bitter; – litt mye humle kanskje, eller er det noe scousersk over den som vi ikke liker? Hvisk navnet på ølet du også: ”FA”; – hvisk: ”Fuck All”; – hvisk: ”Fuck them all”.

Forresten ikke hvisk; – skrik det ut; – rop det så høyt du kan; – det er jo fredag!!!

God helg!

Eirik

PS! Jeg er ”på farta” og skal holde et kåseri kalt ”Fancy a pint?” (om engelsk pubkultur med vekt på relasjonene til fotballkulturen) for Skjeberg Øllag. Litt musikk må du imidlertid ha, så jeg setter på Rihanna til deg nå før jeg går.

PS! Rihanna spiller her sin melodi ”Only Girl (In the world)”:

<!–
WriteFlash('’);
//–>

PS! Hvis vi spiller med den samme kraften som Rihanna synger med her i morgen, slår vi Blackburn 4-0.

PS! Kalou scorer ikke noen av våre mål!

PS! Ferreira har dratt hjem til Portugal. Han kom litt for sent frem, dessverre!”

PS! Vi må bare innrømme det. Merseyside-bryggeriet lager faen så godt øl. FA er jammen en flott best bitter, hva?

PS! Nå har jeg visst reist, eller…………………………………………

PS! Morsan sier at disse PS’ne mine er blitt rene tvangsnevroser. Kan du skjønne det? – Jeg liker jo ikke en gang roser.

PS! Hold deg til fatøl når du drikker Cains FA. Slik kan det nemlig gå hvis du drikker for mye flaskeøl: