FA-Cupfinale (replay) 29/4-1970 Chelsea-Leeds på Old Trafford: – etter 77 minutter får Charlie Cooke ballen akkurat midt på banen på vår venstreside. Han tar med seg ballen og forserer med den først på tvers av banen mot høyre, før han snur og løper mer rett frem mot Leeds sitt mål. Plutselig slår han en skråpasning til venstre mot Osgood. Osgood befinner seg på venstre kant av 16m’n til Leeds.

Peter Osgood kaster seg så lang han er og header nydelig i mål fra 16 m.

Utrolig!!!

Jeg skrek og skrek hjemme i stua av full hals, hoppende rundt som en galning, og plutselig ropte jeg: ” dette er jo bedre enn sex”……………………………

Å, unnskyld jeg så ikke at du var kommet.

Jeg satt bare her og tenkte på en episode for over 40 år siden. Jeg ante jo ikke hva sex var 13 år gammel.

Nei, du må ikke fortelle dette til VG. Der har de ikke tid til bakgrunnsundersøkelser, må du tro. Over resepsjonen i VG skal det henge en plakat hvor det er skrevet: ”Vi har dessverre ikke tid til å gi deg noe forsvar, eller tid til noen lange refleksjoner om hvorfor dette har skjedd”. Og på en annen plakat like ved siden av skal det være skrevet: ”Lik sorteres ved utgangen”.

På søndag møter vi Arsenal hjemme. Det blir kamp det. Her møter vi et annet lag i toppen av PL som spiller som oss; – sexy fotball. Pasningssikkerheten, bevegelsene, ferdighetene med ball, tempoet, det offensive spillet, skuddene; – til begge lag – det er sexy fotball det. Heldigvis er det ikke Terje Hauge som skal dømme kampen. På onsdag dømte han hele tre straffer til Tottenham; – uvant som han var med angrepsspill. Å tildele tre straffer til Tottenham i en og samme kamp skulle være forbudt rett og slett.

Jeg håper vår unge Josh McEachran får spille litt på søndag også. Utrolig at en 17 år gammel kar kan spille så godt, være så sikker med ball, og velge så kloke løp og så kloke pasninger. Litt synd for Dressmanngjengen i TV2, selvfølgelig – at Josh får spille for oss. Det at vi bruker en ung spiller fra vårt akademi ødelegger deres lettvinte etablerte myter om vårt lag, og gjør at de faktisk må forberede seg litt til studiosendingene før kampene våre.

12/10-1935 spilte vi en historisk spesiell kamp hjemme mot Arsenal. Denne lørdagskvelden var det hele 82.905 tilskuere på Stamford Bridge. Dette er enda det høyeste tilskuertallet som har vært på noen ligakamp i hele den engelske fotballigaens historie, og det er selvfølgelig tilskuerrekorden på Stamford Bridge den dag i dag. Kampen endte 1-1 den gangen. For oss scoret spissen Joe Bambrick. Målet av Joe kom etter et nydelig innlegg fra vår superraske ving Dickie Spence.

Joe Bambrick var en storvokst, kraftig spiss, kjempehard i taklingene, han kunne skyte like godt med begge føttene, og han var god i hodespillet. Selv så storvokst som han var, hadde han svært gode ferdigheter med ball. Straks Joe Bambrick kom på banen på Stamford Bridge begynte hjemme fansen å synge taktfast: ”Head, heal or toe. Slip it to Joe”.

I en kamp mot Leeds 16/3-1935 scoret han 4 mål for oss da vi vant 7-1. Joe Bambrick var fra Irland, og han spilte på landslaget til Irland. I en landskamp mot Wales scoret Joe et dobbelt hat trick da Irland vant 7-0. Keeperen til Wales uttalte etter kampen at ”seks skudd til Joe, og du får seks mål”. Joe Bambrick som var en fåmælt jordnær kar, følte han måtte korrigere ham og sa: ”stopp en halv, Taffy – et av dem var en heading”. At detaljer betyr alt, må tydeligvis ha preget Joe Bambrick – og hardt arbeid er vel hemmeligheten bak all suksess, det er det som er hemmeligheten.

I kveld er det en høytidsstund her i Ossies’s corner. I kveld avdukes nemlig en statue av Peter Osgood rett foran West Stand på Stamford Bridge. Vår konge kommer endelig på plass. Selve avdukingen i kveld skjer bare med hans aller nærmeste tilstede. Men på søndag mot Arsenal vil alle bli møtt av en svær statue av Peter Osgood.

Jeg er nesten litt rørt her jeg sitter over dette. Minnene om ”The King of Stamford Bridge” strømmer på meg, mens John Lennon synger sin vakre melodi ”Beautiful boy” i bakgrunnen.

Jeg ser Peter Osgood som går høyere enn alle andre i lufta og header nydelig i mål, Peter Osgood som er sammen med modellen Raquel Welsh i Kings Road, Peter Osgood som ikke gidder å løpe etter en ball, Peter Osgood som vinner en hodeduell i mot Norman Hunter i Leeds, Peter Osgood som skyter knallhardt i mål med venstrefoten fra 30m uten å ha gjort noe som helst tidligere i kampen, Peter Osgood som vinner alle dueller og dominerer alt ute på banen, Peter Osgood som forserer mot Liverpools mål ved å passere flere Liverpoolspillere – lurer av Emlyn Huges – før han skyter med høyre fot fra 25 m – helt oppe i vinkelen.

”Beautiful, beautiful, beautiful, Beautiful boy” synger John Lennon med hengivenhet for sin sønn som om det var meg som sang for Peter Osgood. Når ”Kongen” skal feires, må jeg skjenke meg opp selve kongen av øl: – en pint champion ale – Füllers ESB. Denne Extra Special Bitter fra Füllers er en smaksrik, fruktig ale med en passende balansert bitterhet som gir ordet nytelse en ny mening (bedre enn sex?). Ølet har vunnet tre Camra Beer of the Year priser, to World Champions priser, og masse andre hederspriser.

“Life is what happens to you While you’re busy making other plans” synger John Lennon videre. Og derfor skal jeg stoppe opp litt i kveld når avdukingen av statuen av ”The Champion” Peter Osgood foretas. Sittende litt i halvmørke med en skummende pint ESB skal jeg helt og fullt være tilstede i livet mitt i noen korte sekunder; – å minne meg selv om alle de fantastiske stundene ”min verdens beste fotballspiller” har gitt meg. Sammen med det deilige ølet skal de stundene forgylles i kveld.

Peter Osgood er evig konge først og fremst fordi han avspeilte deg og meg; – du og jeg er det nærmeste perfekte vi kan komme. Kunstneren med ballen, storscoreren, damevennen, fighteren, latsekken, rabagasten, opprøreren og vennligheten selv– Hans Majestet Peter Osgood – avspeilte din og min perfekte uperfekthet nærmest perfekt. Helt til sin død i 2006 summet det bortover tribunen på Stamford Bridge når det ble oppdaget at Peter Osgood var tilstede der. Min gode engelske knallblåe venn Jimbo fortalte meg en gang på puben Blackbird over en pint ESB, at han hadde møtt Peter Osgood i virkeligheten under hans storhetstid på begynnelsen av 70-tallet. Jimbo fortalte at han hadde blitt helt skjelven i kneene og helt målløs av Ossie’s tilstedeværelse.

Lenge leve kongen; – hipp, hipp – hipp, hipp- hipp,hipp!

”Beautiful, beautiful, beautiful, Beautiful boy” synger vi sammen med John Lennon; – vi skal slå Arsenal på søndag, Ossie – vi skal slå dem til ære for deg.

Ha ei super blå helg!

Eirik

PS! Morsan har krevd å få tatt inn følgende i Fredagspraten i forbindelse med avdukingen av statuen av Peter Osgood:

”Eirik kunne ha gjort det mye bedre på skolen, hadde det ikke vært for Chelsea og i særdeleshet Peter Osgood. Han ble Chelseasupporter i ung alder. Da han var 13 år var alle veggene på soverommet hans helt dekket med bilder av Chelseaspillerne. En vegg var forbeholdt bilder kun av Peter Osgood. Ved fylte 16 år fikk han merknader fra skolen som: ”Han må stoppe dagdrømmingen om Chelsea” og ” det er viktig at han innser at det er mer i livet enn Peter Osgood”.

PS! Den romerske keiseren Marcus Aurelius (121-180 e. Kr) skrev i sin bok ”Til meg selv”:

”Gled deg over dagen i dag. De som er på jakt etter ry i fremtiden, tenker ikke over at den vil romme mennesker av samme sort som dem de ergrer seg over i dag”.

PS! Har du lyst å lese min minneartikkel om Peter Osgood fra rett etter hans død, kan du gjøre det på min hjemmeside her.

PS! Har du lyst til å se det vakre målet Peter Osgood scoret i den avgjørende FA-cupfinalen 29/4-1970, kan du se det her.

PS! Har du lyst å se og høre The Shed synge Osgoodsangen på The So Bar, så kan du gjøre det her.

PS! Har du lyst å se og høre den vakre melodien “Beautiful boy”av John Lennon, kan du gjøre det her.

PS! I serien fans som utfører gode handlinger som et fast ritual før kampene til sitt lag, viser vi denne gangen en Arsenalfan som hjelper kona med ølinnkjøpet: