Kommet deg etter sjokket forrige helg? – Ikke du heller? — Nei, det var for jævlig. Først scorer Scoles på overtid for United, og så blir vi rundspilt av Tottenham. Jeg trodde en stund at det var Gudjohnson som brukte vulkanaske under vår kamp mot Spurs, men nei da; – Eidur kom jo innpå svært sent.

Nedbrutt på bussen hjem fra Sidesporet forrige lørdagskveld, skimret jeg så vidt gjennom depresjonståka og depresjonsvulkanaska, at det hang en stor flott plakat innvendig på vindusruta. ”Det finnes en del av deg som fortsatt kan se lyst på det. Vi hjelper deg å finne den” stod det å lese der, og den var pent undertegnet med ”Kirkens SOS – vi er alltid der for deg”. Et telefonnummer som en kunne bruke for å ta kontakt, var oppgitt med store tydelige tall i fet skrift. — Dette må da være noe for meg, tenkte jeg – dæven, den skal lete lenge, som skal finne den delen av meg, som ser lyst på det nå. Plutselig så jeg litt lenger nede på plakaten hvor en kunne lese i svært liten skrift: ”Er det deg, Eirik – og Chelsea har tapt. Ikke prøv deg!”.

Den siste store romerske keiser Marcus Aurelius (121 – 180 e.kr) uttaler i sin bok som han dedikerte til seg selv, og som derfor heter ”Til meg selv”: ”Legg ikke selv til noe utover det de første inntrykk melder”. Et klokt utsagn som også kan brukes i dag. Vi så at vi tapte for Tottenham, og det holder med det. Vi har ikke sett at vi ikke vinner PL, og vi har ikke sett at vi ikke slår Liverpool borte. ”Skal du endelig føye noe til, gjør det da heller som en mann av erfaring om det som skjer i verden”, fortsetter den kloke gamle mektige romeren i sin bok. Skal vi endelig legge til noe etter lørdagens tap mot Tottenham, så er det: – at det er bare tre kamper igjen og spille, vi leder med et poeng, vi har best målforskjell, og vi har faktisk slått Liverpool borte før også.

Begynner du å forstå? – Vi trenger da faen ikke noe Kirkens SOS, så lenge vi har en gammel romersk keiser og hans flotte klokskap, å vende oss mot i slike øyeblikk. — Jeg må bare ile til å si, at Marcus Aurelius så vidt jeg vet aldri spilte for Roma, og at jeg er klar over at den norske representanten for tiden i Romerrike, ikke akkurat er kjent for klokskap.

Stoke hjemme på Stamford Bridge er vår første ”nøtt” i de avgjørende siste kampene. Kampen vår går på søndag, og kampen til United går på lørdag. Vi vet derfor hvordan United har greid seg, før kampen vår settes i gang. Stoke er en “hard nøtt”, og Stoke spiller den sterkt forhatte langballstilen. Vi har alltid hatt problemer i Chelsea når denne langballstilen er brukt mot oss. Tommy Docherty innførte kortpasningsspillet hos oss allerede tidlig på 60-tallet. Tidlig på høsten 1966 brakk imidlertid den suverent beste og mest talentfulle spissen vår Peter Osgood beinet, etter en stygg takling av Emlyn Hughes (da Blackpool). Doc så seg tvunget til å kjøpe en erstatter for langtidsskadde Peter Osgood.

Valget falt på den tidligere storscoreren i Notts County og Aston Villa – Tony Hateley. Tony Hateley spilte imidlertid bare 33 kamper for oss, og han scoret kun ni mål. Et av de målene scoret han mot nettopp Stoke i en tøff batalje 26/11-1966. Kampen gikk i Stoke, og den endte uavgjort 1-1. Målet for Stoke ble scoret av kapteinen og Stokelegenden Peter Dobing. Peter Dobing var sentral på midtbanen i Stoke i over 10 år, og han var litt av en hissigpropp. Duellene mellom Peter Dobing på Stoke og vår midtbanedynamo John Hollins denne sene novemberlørdagen i 1966 i Stoke, skal visstnok være et av de hardere slag som noen gang har stått i midt-England.

Kraftspissen Tony Hateley fant seg aldri til rette i dette kortpasningsspillet til Docherty. Han var rett og slett ikke teknisk god nok for det. Tenk deg Jostein Flo spille på Barcelona? — Skjønner – slik var det for Tony Hateley å spille på Chelsea. Den litt slagkraftige Tommy Docherty skal visstnok en gang ha sagt, at Tony Hateley slo pasninger etter prinsippet: ”To whom it may concern”.

Det er fredag, og jeg skuler ut av vulkanaska etter søndagens hjemmekamp mot Stoke. Ingen langpasninger, takk – på søndag, og ingen Tony Hateleypasninger; – bare et hurtig og presist balltempo, nok til at vi slår Stoke; – gjerne 4-0. Har du litt tid i helga og ønsker å være godt forberedt til vår kamp, så les gjerne mitt kåseri ”A comeback victory” fra da vi slo Stoke hjemme 2-1 – nærmest på overtid 17/1-2009.

Jeg åpner en deilig Young’s Spescial London Ale denne flotte våryre fredagen sent i april. Alle ekspertene innen fotball kommenterer i media, etter det motsatte prinsippet av Marcus Aurelius: legg mest mulig til utover det de første inntrykk melder (av at vi tapte fortjent mot Spurs). Jeg bryr meg ikke; – jeg hører heller på gamle Marcus, og drikker dette deilige friske, smakfulle kalde alet fra Young, i små slurker. Jeg hører de spiller Michael Jackson på radioen, og uansett hvor jeg setter øynene i avisene, så dukker di derre fordømte ekspertene opp med sine kommentarer. Michael Jackson synger i bakgrunnen til meg:” All I wanna say is that, They don’t really care about us”.

For oss som arbeider I luftfarten, håper vi på en helg uten vulkanutbrudd. Med den siste ukes oppmerksomhet på flytrafikken enda friskt i minne, håper vi også på at en og annen journalist, ekspert, eller autoritetsperson leser litt fra den eldgamle visdommen i ”Til meg selv” av Marcus Aurelius. Vi så det at en vulkan stoppet hele flytrafikken. Vi så ikke at den stoppet trafikken i to år, og vi så ikke at vi aldri kunne fly igjen noen gang.

Måtte du få en givende nydelig lys, varm og fin fredagskveld, gjerne med en kald Young’s i glasset ved siden av deg du også; – og så må du ha ei flott blå helg; – hvor vi knuser pottene, unnskyld pottemakerne, fra Stoke.

Det kommer for øvrig ingen PS’r i dag til denne fredagspraten. Morsan er bortreist.

Eirik